Kjøpe Optimist?

Det er flere ting man må tenke på ved kjøp av Optimistjolle. På denne siden finner du en del tips om kjøp og vedlikehold

Om du vurderer å kjøpe egen optimistjolle og er usikker - anbefaler vi at du tar kontakt med foreningen.  Vi har tips og råd i forhold til både ny og brukt båt, men følgende hovedtips kan være godt å ta med seg:

Skal du ha båten som hyttebåt eller til å seile med i seilforeningen? Skal man bruke den til regatta seiling bør den ha løse flyteputer og ikke innebygde flytekamre. 

Båten bør ha målebrev og oppblåsbare flyteputer. Målebrev er ikke krav før man seiler på Norges Cup nivå, men båten er en bedre investering, og målebrevet er ett kvalitetsbevis.

Husk at en velholdt Optimist holder seg godt i pris. Kjøper du båt til kr. 10.000 får du solgt den for kr. 8-9.000 om noen år. Kjøper du båt til 5000,-+ har du en jolle barnet kan vokse med til det evt blir skikkelig seriøst på norgestopp nivå.

Båten bør ikke ha en sølvfarget rigg den svarte er stivest og best.

Seil er det enkleste og viktigste å bytte ut når det er utslitt. Seilet skal tilpasses vekten til barnet, kjøp enten nytt for kr. eller ett til to år gamle brukte til kr. 1.000 – 1.500. Gamle seil får mye bus, og gir mere krengning enn fart, og da er det ikke så gøy... En enkel test er å dra seilet inn på kryss da skal ikke akterliket mellom spilene vibrere og ikke være rett.

Vær kritisk om båten har sprekkdannelser rundt tofte/ mastefeste. Det kan koste noen tusen å få reparert. Småsprekker rundt kanten får de fleste båter, det blir lett noen kollisjoner. Hvit jolletape rundt kanten er en enkel måte å løse dette på.

Vurderer dere ny båt, husk igjen målebrev. 

Tralle - fortrinnsvis med store hjul er en nødvendighet. 

Trekk til ror og kjøl er viktig. De skal behandles forsiktig. Hakk og skader der kan bety at vann kommer inn, og det ødelegger utstyret. 

Vask og stell.  Skyll alltid med ferskvann, vask lett over med litt såpevann - og trekk av med en nal. Polering er lurt en gang i mellom, men noen båter har ett bunn "stoff" som ikke skal poleres - sjekk dette når du kjøper båt (Gjelder f.eks Winner Mk13)

Ved spørsmål spør trener/ jollestyret. Egen båt er en stor boost for barnet.


Publiseringsløsning levert av UENO

Copyright © 2014-2021 Søgne Seilforening